Vissza a főoldalra vagy Válassz témát!

MENÜ

Sajtó

Amit mi írunk, és amit rólunk írnak.

Pályázat kisközösségi rádióknak

2012.04.02.

 
A Médiatanács idén nyáron új pályázatot ír ki kisközösségi rádiók részére, a testület a folyamat első lépéseként - rádiós szakmai szervezetekkel is konzultálva - új alapokra helyezte a pályáztatás elveit.

A cél a pályázóbarát kiírás megjelentetése, és a rádiók biztonságos működési feltételeinek megteremtése - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szombaton közleményben.

Emlékezettek arra, hogy az egy évtizedes hagyományokkal rendelkező kisközösségi rádiózás a magyar médiapiac sokszínűségének egyik letéteményese. A kisközösségi rádiók különleges feladatot látnak el: kis vételkörzetben, egy jól körbehatárolható társadalmi csoport számára szóló műsort sugároznak.

Így a kisközösségi rádiók fórumai lehetnek például lakóhelyi, vallási vagy etnikai közösségeknek, fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű embereknek, de egy rádió célul tűzheti ki egy művelődési, oktatási, civil vagy egészségügyi szervezet tevékenysége köré szerveződő közösség szolgálatát is.

Azt hangoztatták, a Médiatanács célja, hogy a pályázati elvek megfogalmazásával biztonságos feltételeket teremtsen e kifejezetten közösségi értékeket és ügyeket előtérbe helyező rádiók számára. A pályáztatás elveinek kialakítása során ezért a Médiatanács a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetével folytatott konzultáción elhangzottakat is figyelembe vette - fűzték hozzá.

Közölték, a dokumentum alapelvként rögzíti a médiatörvényben is szereplő kitételt, mely szerint kisközösségi rádiónak továbbra is az a médium számít, amely speciális közösséghez szól és legfeljebb egy kilométeres vételkörzetben fogható. A Médiatanács célja olyan kisközösségi rádiók működésének támogatása, amelyek vételkörzetében helyi, kereskedelmi rádió egyáltalán nem működik, vagy nem szolgálja ki teljes körűen a pályázó kisközösségi adó speciális célközönségének igényeit - írták.

Jelezték azt is, a pályáztatási elvek célul tűzik ki azt is, hogy a pályázati eljárásban nyertes rádió műsorai hiánypótló szerepet töltsenek be egy adott település médiapiacán.

A Médiatanács a kiírásnál figyelembe veszi majd azt is, hogy a kisközösségi rádiók szűkös anyagi forrásaik miatt profi pályázatíró szakértőt nem tudnak alkalmazni, ezért "pályázóbarát" formanyomtatványokkal és kitöltési útmutatókkal segíti majd az indulókat. 

A Médiatanács azt ígéri, a pályázati díj összege is tekintettel lesz a kisközösségi rádiók anyagi teherbíró képességére. A pályázaton elnyerhető jogosultság érvényességi ideje legfeljebb három évre szól majd, amely a törvényi feltételeknek való megfelelés esetén további öt évre megújítható.

A Médiatanács ütemterve szerint várhatóan áprilisban teszi közzé a kisközösségi rádióknak szóló konkrét pályázati felhívás tervezetét. Május elején az NMHH nyilvános meghallgatást tart, amikor bárki megteheti észrevételeit, majd a testület június közepére tervezi a végleges pályázati felhívás közzétételét.

www.mediainfo.hu