Vissza a főoldalra vagy Válassz témát!

MENÜ

Sajtó

Amit mi írunk, és amit rólunk írnak.

Másfél milliárdért kelhet el a Népszabadság

2012.09.03.

1,5 milliárd forintot kér a svájci Ringier a Népszabadság Zrt.-ben meglévő 70,77 százalékos részesedéséért a jelenleg is kisebbségi tulajdonos Szabad Sajtó Alapítványtól a hvg.hu információi szerint.

A cég tehát messze nem "jelképes" összeget kér a lapért, sőt, további feltételek is vannak: minimum öt évre szóló szerződés a Ringier Kft. nyomdájával nyomtatásra és papírbeszerzésre, illetve határozatlan idejű megállapodás a magyar Ringier-érdekeltséggel lapterjesztésre és a cég könyvelésének, pénzügyeinek intézésére.

A portál értesülése szerint a vételár fizethető részletkedvezménnyel, így aláíráskor mindössze 3 millió forint készpénz járni, 2015 és 2025 között pedig a kiadó nettő árbevételének 5 százaléka, amennyiben a Ringier nyomdája állítja elő az újságot, és 8 százalék, ha más nyomda.

A hvg.hu úgy tudja: a tárgyalások során sarkalatos pont volt a tartozás elengedése. A 2011-es mérleg szerint a kiadó kötelezettségállománya 1,5 milliárd forintot tett ki, ebből 1,4 milliárddal a tulajdonos Ringier AG budapesti leányának, a Ringier Kft.-nek tartoztak elsősorban nyomdaköltségek címen. A svájci ajánlat tudomásuk szerint már 1,6 milliárdra taksálja az adósságot, hitelezőként azonban nem a pesti céget, hanem bizonyos Ringier Print AG-t nevez meg. Az ajánlat szerint a tartozás letudható, csakhogy nem ellenszolgáltatás nélkül, hanem a terjesztőcég Médialogban 49 százalékos tulajdonos Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft.-ben lévő Népszabadság-tulajdon ellenében. A 3,2 milliárd forintos saját tőkéjű cégben közösen birtokol 70 százalékos üzletrészt a Népszabadság és a Ringier, ennek a Népszabadságra eső hányadát taksálják 1,1 milliárdra Zürichben, a fennmaradó 500 milliós nyomdatartozás törlesztéséről pedig további tárgyalásokat ajánlanak.

Forrás: www.mediainfo.hu