Vissza a főoldalra vagy Válassz témát!

MENÜ

Sajtó

Amit mi írunk, és amit rólunk írnak.

Ingyenes tárhelyszolgáltatás a Google-tól

2012.04.26.

Bárki 5 gigabájtnyi tárhelyhez juthat a felhőben, ha igénybe veszi a Google Drive szolgáltatását.

Ezt bővíteni is lehet, de csak pénzért, viszont az extra szolgáltatások ingyenesek.

A Drive-on mindenféle fájl tárolható, létrehozható, szerkeszthető, akár másokkal közösen is a megosztási funkció használatával. A Google Dokumentumok (Docs) beépülnek az új szolgáltatásba, így akár több helyről, párhuzamosan is lehet rajtuk dolgozni. Minden fájlhoz megjegyzéseket lehet fűzni, mások kommentjeire reagálni lehet.

A Drive telepíthető Mac-re és PC-re is, az androidos készülékeken pedig már elérhető a használathoz szükséges alkalmazás. A Google - rendhagyó módon - az Apple-termékek tulajdonosainak is kedvében járna, így már készül az iOS-en futó app is.

A használatot nagyban megkönnyítheti a keresési funkció, melynek keretében kulcsszavak, fájltípus és más kritériumok alapján is megtalálhatók a dokumentumok. A karakterfelsimerő technológiának köszönhetően a Drive képes felismerni a szkennelt dokumentumokban lévő szöveget is. Így például, ha feltölt egy beszkennelt újságcikket, akkor azt a Drive "elolvassa", és a így egy cikket az abban szereplő szavak alapján is meg lehet találni. Sőt, a Drive-ban működik a képfelismerés is. Így ha például valaki a Grand Canyonról készített fotóit fogja, és áthúzza a Drive-ba, ha a Drive-ban a "Grand Canyon"-ra keres, ezek a képek felbukkannak a találatok között - olvasható a cég hivatalos blogján.

A kezdeti 5 gigabájtos tárhely havi 2,49 dollárért 25 gigabájtosra, 4,99 dollárért 100 gigabájtosra, 49,99 dollár ellenében pedig 1 terabájtosra (1000 gigabájt) bővíthető. Bármelyik növeléssel a felhasználó Gmail fiókja is automatikusan 25 gigabájtosra hízik.

A Drive beépül a Google már meglévő szolgáltatásaiba. Az itt tárolt fényképek megoszthatók a Google Pluson, a jövőben pedig közvetlenül innen is beszúrhatók csatolmányok a Gmailbe. A jövőben a faxolás, a videók szerkesztése vagy például honlaptervek készítése is lehetségessé válhat.

www.mediainfo.hu