Vissza a főoldalra vagy Válassz témát!

MENÜ

Sajtó

Amit mi írunk, és amit rólunk írnak.

Egyre nő az internethasználat Magyarországon

2012.07.10.

Az adatok a mobileszközök dinamikus fejlődését tükrözik.

Jóllehet kis mértékben, de a lakosság a tavalyinál több időt fordít naponta internetezésre. A GfK Hungária Digital Connected Consumer felmérése szerint nagyon dinamikus a fejlődés a mobilinternet használat időtartamának terén. Egyelőre kevés alkalmazást tölt le az átlagos okostelefon használó, és még kevesebbet használ aktívan. Mobilon böngészni általában utazáskor és várakozáskor szoktak a mobileszköz tulajdonosok.
 

Míg 2011-ben naponta 201 percet töltött egy átlagos, legalább hetente internetező 15-49 éves internethasználattal, addig ez idén már 207 perc – állapítja meg a GfK Hungária Digital Connected Consumer 2012 felmérése. Ez a minimális különbség azonban belső szerkezetében sok érdekességet rejt. Egyrészt nagymértékben csökken az asztali gépek szerepe a laptopokkal szemben. Míg az előbbi esetében 149 percről 122 percre csökkent a napi használat, addig a laptopok részesedése 47 percről 71 percre nőtt.
 

Bár időtartamát tekintve a mobileszközökről történő internetezés a teljes internethasználat aránylag kis szeletét adja – 2011-ben 3 perc, 2012-ben 14 perc – az időtartam növekedése azonban rendkívüli dinamikát mutat és jól példázza az ezen eszközök további térnyerésének lehetőségét.
 

A vizsgált célcsoportban még mindig komoly többségben vannak azok, akik csak PC-n vagy laptopon interneteznek. Ők teszik ki a válaszadók közel kétharmadát, ugyanakkor ma már minden 12. felhasználó a világhálón eltöltött idejének több mint egynegyedét mobileszközök segítségével teszi.
 

Az internethasználók megoszlása az egyes platformok szerint (az adatok százalékban kifejezve)

Kizárólag PC-n és laptopon internetezik

63

Legfeljebb az ideje ¼-ében internetezik mobil eszközön

29

Ideje több, mint negyedében mobileszközön internetezik

8

Forrás: Digital Connected Consumer 2012, GfK HungáriaMa még egyértelműen látszik, hogy a mobileszközökön rövidebb időszakokat töltenek el a felhasználók, és a hosszasabb böngészésre általában még a hagyományos elérési formákat választják.

A mobileszközök használatának vannak bizonyos speciális körülményei, esetei is. A mobileszköz használók leggyakrabban utazás vagy várakozás közben interneteznek.
 

A mobileszközöket használók megoszlása aszerint, hogy mikor használják mobileszközeiket internetezésre (az adatok százalékban kifejezve)

Utazáskor

60

Várakozás közben

48

Ha gyorsan szükség van valamilyen információra

43

Ha nem akarja bekapcsolni a számítógépet

34

Ha valaki más használja a számítógépet

28

Forrás: Digital Connected Consumer 2012, GfK Hungária

 

Vannak olyan speciális használati célok, melyek vagy inkább a hagyományos eszközökhöz kapcsolódnak, vagy már tipikusan a mobileszközök szolgálják ki az ilyen igényeket. Az online vásárlás, az online ügyintézés, a videomegosztó oldalak látogatása még azok esetében is inkább a hagyományos gépekhez kötődik, akik intenzíven használnak telefont vagy táblagépet internetezéshez; az ő körükben a közösségi oldalak látogatása, az e-mailek írása és a híroldalak látogatása viszont már egyértelműen a mobilgépekhez kötődik. Ez mondható el a térképalkalmazások, navigációs szoftverek használatáról is, de ez nem meglepő ezen alkalmazások felhasználási jellege miatt.
 

Az okostelefonok használatához az alkalmazások letöltése is szorosan hozzátartozik, bár Magyarországon ilyen téren még bőven van fejlődési lehetőség. Az okostelefont és táblagépet használók átlagosan nyolc alkalmazást töltöttek le és csupán négyet használnak rendszeresen. Az adatok azonban nagy szórást mutatnak. Sok új belépő még csak most kezdte felfedezni ezt a lehetőséget, míg a legtapasztaltabb felhasználók akár már több száz alkalmazást is kipróbáltak. Különösen aktívak az iPhone használók, akik körében a letöltött alkalmazások átlagos száma eléri a huszonhármat. Talán nem meglepő, hogy a legnépszerűbb alkalmazás a Facebook, amely ötből négy okostelefon tulajdonos készülékén megtalálható.